Siirry pääsisältöön

07 Huipputallin suomalaiskiinnitys

Suomalainen esteratsastaja Alexander Rosengård, 24, jatkaa kilpauraansa Karla Falkencreutzin palkkalistoilla.

Loppuvuosi toi mukanaan kaivattuja muutoksia. Alexander pakkasi tavaransa ja kaksi hevosta ja matkasi Markarydiin, Ruotsiin. Falkencreutzien valtavaa tallikompleksia parempaa treeniympäristöä kunnianhimoinen kilparatsastaja ei osannut kuvitella. Täällä ei mikään ollut rahasta kiinni ja laatuvalmennusta oli aina saatavilla.

Karla Falkencreutzilla oli hankalan ihmisen maine. Alexander Rosengård ei suostunut jännittämään sellaista pikkuseikkaa kuin hankala nainen, sillä totta oli, että hän oli kasvanut yhden sellaisen kanssa. Susanne-äidistä saattoi olla montaa mieltä: kauneimmillaan häntä kuvailtiin sanoilla aikaansaava ja voimakas, mutta pahimmillaan Susanne Rosengård tulkittiin kylmäksi ja vallanhimoiseksi. Jotakin senkaltaista Alexander oletti kohtaavansa nyt, kun ensimmäinen tapaaminen Karlan kanssa oli vielä edessä.

Mitä Alexander tiesi työntantajastaan ennalta? 52-vuotias nainen, ökyrikas, tituleerattu yhdeksi merkittävimmistä ruotsalaisen hevosurheilun tukijoista, pysytellyt visusti poissa suhdejuorujen suosta ensimmäisen epäonnistuneen avioliittonsa jälkeen. Kaksi lasta kahdesta liitosta, jäänyt kolme vuotta sitten leskeksi, aviomies numero kaksi kuollut skandaalimaisesti alkoholinhuuruisessa purjehdusturmassa.

Mitä Alexander oppi työnantajastaan ensivilkaisulla? Pitkä, näyttävä nainen, jonka ryhti kieli voimakkaasta omanarvontunnosta. Lyhyeksi leikattu vaalea tukka oli kylmäksi sävytetty, eikä Alexander tiennyt, oliko seassa jo harmaata - siihen kai sävyllä pyrittiinkin. Iho oli saanut oman osansa aurinkoa; se ei ollut enää heleä, siinä oli juonteita eikä sitä oltu kiristelty mauttomasti nuoruudentavoittelun nimissä. Karla Falkencreutzia ei vuosien jäljistä huolimatta voinut kutsua rumaksi tai edes huomaamattomaksi.

Keskustelun jälkeen Alexander tiesi, ettei ollut valmis muodostamaan Karla Falkencreutzista lopullista mielipidettä. Hankalaksi ämmäksi haukuttu nainen vaikutti vaativalta, mutta reilulta.

"Odotan sinulta tuloksia", nainen ilmoitti, ja Alexanderin korville se oli musiikkia, etenkin, kun sanoja seurasi lupaus: "Saat kaiken tuen, mitä menestymiseen tarvitset, mutta jos hassaat resurssejani, aikasi tässä tallissa päättyy nopeasti."

Siinä oli haaste, joka vastaanotettiin ilolla. Alexander ei pistänyt pahakseen uutisointia uudesta kiinnityksestään, sillä hän ei hetkeäkään pelännyt, etteikö ura tässä tallissa olisi pitkä ja mainitsemisenarvoinen. Kilparatsastajan menestyksennälkä veti vertoja ökyrikkaan Falkencreutzin vaativuudelle.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

22 When it rains it pours | EST

European Sim-game Equestrian Tour 2. osakilpailu: Edinburgh, Skotlanti. Verryttely. Niskaan ryöpsähtävä sadekuuro ei juuri vaikuta hevoseen, mutta ratsastajan mieli synkkenee samaa tahtia kuin hänen kilpailutakkinsa kastuu. Saatanan sade ja saatanan Skotlanti, onko missään mitään mieltä? Eikö kuivempaa ympäristöä kilpailuille olisi löytynyt? Vaikka tähän astihan on tietysti vältytty kummemmilta sateilta: puolipilvisyys tarkoittaa sitä, että välillä pilvipeite sentään rakoilee, eikä kirkkaalta taivaalta voi ryöpytä saaveittain märkää, kylmettävää vettä. Alexander ei viitsi vilkaista taivaalle nähdäkseen, näkyykö jossakin jo pilvetöntä taivasta ja väistyisikö tämä sadepilvimassa piankin. Hän painaa kasvonsa alas ja antaa kypärän lipan suojata itseään. Plip, plip, plip. Vesipisarat tipahtelevat satulan etukaaren eteen, jäävät kimmeltämään huovan pintaan kunnes sulautuivat siihen. Kastelevat huovankin märäksi, piru periköön. Peksin askelten rytmi ei sekoa, oli vallitseva sää mikä

16 Kerro, kerro kalenteri | SM2020

Alexanderia hymyilyttää. Pitkästä aikaa asiat ovat kuten asioiden kuuluu: hän on tehnyt paluun huipputasolle vaikeiden vuosien jälkeen. Hänellä on jälleen tukevat jalansijat tallissa, josta käsin on mahdollista tavoitella kuuta taivaalta ja enemmänkin. Karla Falkencreutz on Alexanderin unelmien työnantaja. Karlan tuella ja ennen kaikkea varoilla mikä tahansa on mahdollista. Ilman Karlaa ei olisi Quentin Quirea, hevosta, jolla nousta vaivattomasti esteratsastuksen tikapuita tasolta toiselle. Alexanderin omat hevoset ovat hyviä, mutta nuoria ja keskeneräisiä, siinä missä Quentin on taitava ja ennen kaikkea kokenut kahdeksanvuotias. Sen kanssa hän on jo ottanut osaa arvokilpailuihin ja tekee niin jatkossakin, sillä muu olisi hevosen laadun huitaisemista roskakoriin. Quentinin kaltaiset hevoset on tehty esiteltäviksi, kehitettäviksi ja haastettaviksi. Ja juuri niin Alexander aikoo tehdä. Quentinin loppuvuoden kilpailukalenteri kertoo, mikä Alexander on miehiään: kilparatsastaja, jolla

21 Sisarellista ylpeyttä | EST

European Sim-game Equestrian Tour 1. osakilpailu: Tromssa, Norja. After Ride. Josefinan point of view "Muistutat sun isoveljeä." Musta se on aina ollut tosi älytön kommentti. Joka kerta kun mä olen sen kuullut (ja sitä ei oikeastaan ole tapahtunut kovin usein, mutta silti enemmän kuin pidän mahdollisena!), olen vaan miettinyt että ihmiset sanoo niin tottumuksesta, koska ne ajattelee että sisaruksista pitää löytää jotakin samaa. Mä olen itse kuvitellut, ettei mussa ja Alexanderissa ole mitään muuta yhteistä kuin sukulaisuus. Suoraan sanottuna, ja anteeksi Alexander, musta ei aina ole ollut mikään positiivinen juttu tulla verratuksi isoveljeeni: säännöistä piittaamattomaan, ura ja menestys edellä elämässään etenevään ja joskus niin teräväkieliseen ja nopealla, kärkevällä huumorilla paiskattuun, että se tuntuu ilkeältä, veljeen. Sellainen mulla nimittäin on. Hullua kyllä, vasta viimeisen ehkä vuoden tai kahden aikana mä olen ymmärtänyt, ettei Alexander ole pelkästään sit