Siirry pääsisältöön

10 Tavoitteet tiskiin

"Mitä sinä haluat uraltasi?"

Sellaiset äkkiarvaamattomat kysymykset olivat ominaisia Karla Falkencreutzille. Nainen tipautteli niitä arkipäiväiseen keskusteluun, tai keskelle makoisaa hiljaisuutta, ja odotti välittömästi jäsentynyttä vastausta. Karla oli aina tiennyt, mitä omalta elämältään halusi, poislukien ne muutamat eksyneet vuodet joskus kun ensimmäinen avioliitto oli ollut pikkulapsiaikana koetuksella ja sitten myöhemmin sen jälkeen kun aviomies menehtyi. Sellaisina hetkinä sitä upposi sumuun, vaikka kuinka olikin tietävinään elämänsä suunnan. Muissa tapauksissa vastaus täytyi olla löydettävissä kuin apteekin hyllyltä.

"Kilpailla huipulla. Pärjätä. Voittaa."
"Miten aiot päästä tavoitteeseesi?" Karla tivasi, ja Alexanderin mielestä se oli typerä kysymys.
"Kovalla työllä, hyvillä hevosilla ja kannattavien yhteistyökumppaneiden avulla", Alexander luetteli itsestäänselvyyksiä.
"Hyviä suunnitelmia, mutta sinuna aloittaisin siitä, että nielisin ylpeyteni ja myöntäisin, että tarvitaan siihen suotuisaa onneakin. Huipun tavoittelijoita on niin paljon, ja vain harva pääsee sinne saakka. Mitä teet, ellet sinä kuulu heihin?"
"Kuolen yrittäessäni", Alexander sanoi äksynä ja marssi pois.

Grosvenor de Cheneyn satulassa istuessaan Alexander pyöritti keskutelua mielessään yhä uudestaan ja uudestaan. Miten niin mitä hän tekisi, ellei pääsisi tavoitteisiinsa? Luovuttaisi? Ei ikinä. Hän ei halunnut tehdä mitään muuta kuin ratsastaa, ja ratsastaminenkin oli merkityksetöntä, ellei hän edennyt yhä ylemmäs ja ylemmäs: ensin luokkakorkeuksissa ja sitten maailmanrankingissa. Hän oli jo päässyt mittelemään taitojaan kansainvälisissä huipputason kilpailuissa, mutta romahtanut alas niistä pilvilinnoista silloisen työsuhteen kariuduttua. Alexander jos joku tiesi, miten pienestä se saattoi olla kiinni; kuinka äkkiä sitä joutuikaan aloittamaan tyhjältä pöydältä, jos käteen osuivat huonot kortit tai jos ryssi saamansa hyvät.

"Sinä et sitten rupea jalkavammaiseksi", Alexander komentaa Rosvoa mutisevalla äänensävyllä keräillessään ohjat käteen.

Hänen ratsastamistaan hevosista Rosvo on tällä hetkellä selkeästi ykkösnyrkki. Se tekee jo hyviä suorituksia 150-tasolla, ja ensimmäiset 160:n senttimetrin luokat on jo isketty kalenteriin. Vielä heinäkuisissa Power Jump -arvokilpailuissa Alexander ei aio oria huippukorkeudessa kilpailuttaa, sillä siihen mennessä sillä ei vielä ole kertynyt kylliksi rutiinia tasolta. Metrineljäänkymppiinkään tuskin tarvitsee palata, sillä Rosvo on itsevarmuutta puhkuva kilpahevonen, eivätkä arvokilpailut ole paikka nynnyilylle ja varmistelulle. Suoritusvarmuutta haetaan ihan muulta. Isoissa kilpailuissa kilpaillaan tosissaan.

Alexander ei kuitenkaan iloitse hyvästä hevosesta ääneen. Rosvo saa veren kohisemaan suonissa ja voitontahdon viipyilemään teräksisenä mielessä, mutta Alexander Rosengård ei tahdo manata hyvää hevostilannettaan pilalle.

Hevostilannetta vahvistaa uusi tiiminjäsen, Quentin Quire. Seitsemänvuotias keveälinjainen ja ryhdikäs raudikko on juuri Alexanderin makuun. Siinä on sellaista jaloutta, joka tekee siitä huomattavasti rujoa Rosvoa koreamman. Eipä sillä - Alexanderista Rosvokin on kaikessa ytimekkyydessään ihanteellinen urheiluhevonen, niin ketterä, nopea ja voimakas kuin on. Pitkäjalkaiselle miesratsastajalle Quentin, tai Antero kuten Alexander sitä suomijunttiudelle naureskellen kutsuu, on kuitenkin kotoisamman tuntuinen ratsu. Vaihtaessaan Rosvon Quentiniin Alexander vaihtaa myös ratsastustyyliään. Siinä missä Rosvo on väkivahva ja kuohahtelevainen, on Quentin keveä ja vikkelä.

Alexander nautiskelee ilmavasti liikkuvasta ja terävästi hyppäävästi raudikkoratsustaan.

Hyppääminen on antanut ajatuksille tilaa järjestäytyä uuteen uskoon. Kohdatessaan Karlan seuraavan kerran Alexander avaa keskustelun:
"Jos ei musta ole huipulle asti - jos olosuhteet ei anna myöten tai ryssin tilaisuuteni tai jos mussa ei vain ole tarpeeksi lahjakkuutta... Se vituttaa mua suunnattomasti. Mä olen satsannut tähän koko elämäni ja aion satsata jatkossakin. Mä en tahdo tehdä mitään muuta kuin tätä. Olen kuitenkin kylliksi nöyrä myöntääkseni, että yksin ja ilman sitä ankaraa työtä mä en pääse mihinkään."
"Aivan. Sitä varten sinä varmastikin olet minun palkkalistoillani."
"Niin."
"Minä tarjoan riittävän hyvät hevoset. Valmennankin. Loppu on itsestäsi kiinni, ja siitä, pysyvätkö hevoset kunnossa."
"Niin. Joka tapauksessa - mietin hevoskohtaisia tavoitteita. Ehdimmekö keskustella niistä?"
"Tule toimistoon kello kolme."

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

22 When it rains it pours | EST

European Sim-game Equestrian Tour 2. osakilpailu: Edinburgh, Skotlanti. Verryttely. Niskaan ryöpsähtävä sadekuuro ei juuri vaikuta hevoseen, mutta ratsastajan mieli synkkenee samaa tahtia kuin hänen kilpailutakkinsa kastuu. Saatanan sade ja saatanan Skotlanti, onko missään mitään mieltä? Eikö kuivempaa ympäristöä kilpailuille olisi löytynyt? Vaikka tähän astihan on tietysti vältytty kummemmilta sateilta: puolipilvisyys tarkoittaa sitä, että välillä pilvipeite sentään rakoilee, eikä kirkkaalta taivaalta voi ryöpytä saaveittain märkää, kylmettävää vettä. Alexander ei viitsi vilkaista taivaalle nähdäkseen, näkyykö jossakin jo pilvetöntä taivasta ja väistyisikö tämä sadepilvimassa piankin. Hän painaa kasvonsa alas ja antaa kypärän lipan suojata itseään. Plip, plip, plip. Vesipisarat tipahtelevat satulan etukaaren eteen, jäävät kimmeltämään huovan pintaan kunnes sulautuivat siihen. Kastelevat huovankin märäksi, piru periköön. Peksin askelten rytmi ei sekoa, oli vallitseva sää mikä ...

19 Oman onnen takoja | EST

Karla Falkencreutz tuntee Alexander Rosengårdin kaltaiset nuoret, menestyksenjanoiset kilpaurheilijat. Hän on ollut sellainen itse ja valmentanut useita sellaisia uransa aikana, seurustellutkin joskus nuorena hupsuna moisten kanssa ja oppinut heistä kaiken, mitä oppia saattaa. Alexander on jo sitoutumisellaan yllättänyt Karlan positiivisesti, sillä mies olisi yhtä hyvin jo ehtinyt siirtyä muualle töihin lukuisia kertoja, kun rouva Falkencreutz ei ole tehnyt hänelle mieliksi ja antanut ratsastettavaksi parhaita hevosiaan suurimpiin kilpailuihin. Täällä mies kuitenkin on, ja vaikuttaa ottaneen opiksi Karlan antamists läksyistä. Työntekijän on pitänyt tehdä itse oma onnensa ja rakentaa ykköskilparatsunsa itse. Sitten menestys tulee menestyksen luo, mutta ilmaiseksi ei Karla sitä nuorelle miehelle ole halunnut antaa. Nyt on kuitenkin aika alkaa joustaa. Alexander räpäyttää silmiään kerran, kun Karla sanoo ajatelleensa tämän voivan kilpailla European Sim Tourilla työnantajansa hevosten ...

05 Harvest Games

Kalla CUP III  | 06.10.2018 @ Auburn Estate | 100cm ( AM 5) | 8vp, sij. 15/17 Kauan oli vierähtänyt niistä ajoista, kun Alexander oli ratsastanut ensin pienissä seurakilpailuissa ja sitten vähitellen junioreiden ja nuorten luokissa. Niihin aikoihin Arne oli kilpaillut vielä itsekin, vaikkakin yhä vähenevissä määrin. Hänen ja lasten kilpailut olivat harvoin samassa paikassa, mutta usein samaan aikaan; niinpä piti tehdä valintoja, ja oli selvää, että silloin valittiin lasten etu ennen omaa. Susanne oli tehnyt saman valinnan jo vuosia ennen puolisoaan. Lopulta oli kartanonisännän itsensä vuoro tehdä tilaa nuorelle polvelle. Vilhelmina ei ollut koskaan ollut erityisen kiinnostunut kilpailemisesta. Tuskin hevosistakaan, vaikka hevoskartanon esikoisena hän tietysti ratsasti. Hevosten estetiikka kyllä viehätti tytärtä. Alexanderia viehätti voittaminen ja itsensä ajaminen äärirajoille sitä tavoitellessaan. Poika oli periksiantamaton, motivoitunut ja lujatahtoinen, eikä kumpikaan häne...