Siirry pääsisältöön

14 Illuusio nimeltä Alexander Rosengård

Kilparatsastaja vai kangastus? Suomalaisratsastajan otteet Hannaby Hanami Weekillä eivät vakuuttaneet.

Lukuisat suomalaiset silmäparit nivoutuivat tiiviisti Alexander Rosengårdin, 25, kilpailutakin selkämykseen Ruotsin Markarydissä käydyissä kansainvälisissä kilpailuissa. Paitsi että Rosengård kilpailee Suomen väreissä, oli hänellä tällä kertaa käytettävissään kotikenttäetu: ruotsalaisen ratsastusurheilun tukemiseen tukkutolkulla rahaa viskelleen Falkencreutzin suvun palkkalistoilla kilpaa ratsastavan Rosengårdin kotitalli kun on tätä nykyä Markarydissä sijaitseva Stall Falkencreutz. Aiemmin esteratsastaja on työskennellyt kilpatalleilla muun muassa Sveitsissä ja Belgiassa.

Rosengård on äänekkäästi profiloitunut huippu-urheilijaksi ja kansainvälisen tason kilpailijaksi. Kynnet ovat kuitenkin jääneet näyttämättä ja kannukset hankkimatta.

Rosengårdin ura kansainvälisillä kilpakentillä on jatkunut jo usean vuoden ajan, ja matkan varrelle on mahtunut useita ylä- ja alamäkiä. Epätasainen suoritustaso ja lyhyin varoitusajoin vaihtuvat työnantajat ovat värittäneet esteratsastajan kilpauraa. Yksi asia on kuitenkin säilynyt muuttumattomana: Rosengård on äänekkäästi profiloitunut huippu-urheilijaksi ja kansainvälisen tason kilpailijaksi. Kynnet ovat kuitenkin jääneet näyttämättä ja kannukset hankkimatta, ja kysymys kuuluu, ovatko sanat olleet suurempia kuin teot.

Lyhyt vastaus: ehdottomasti.

Uransa huippuhetkiä Rosengård eli epäilemättä työskennellessään sveitsiläisen Fresson-kilpatallin nimiin. Hyvän hevosketjun turvin ratsastaja teki tiukkaa nousua rankinglistoilla ja takoi tauluun mukiinmeneviä tuloksia aina GP-luokkia myöten. Nuoria hevosia oli nousemassa taso toisensa jälkeen ylöspäin ja ykkösratsu Barrancan kanssa Rosengård oli monesti mukana mittelemässä mitalisijoista.

Kesäkuussa 2018 kaikki muuttui äkisti. Tuolloin Ratsupäivää-verkkolehti uutisoi Rosengårdin jääneen pois starteistaan Ostravan kolmen tähden kilpailuissa.

Ratsupäivää 30.6.2018

Alexander Rosengård jäi pois kilpailuista viime hetkellä. 23-vuotiaan kilparatsastajan työnantajan edustaja tiedotti perjantai-iltana Rosengårdin työsuhteen päättymisestä.

Uusi asema Stall Falkencreutzin rivistössä alkoi tuottaa tulosta melko pian työsuhteen alun jälkeen. Vuoden 2019 Power Jump -arvokilpailussa Rosengård kilpaili kolmella ratsulla ja sijoittui kunkin kanssa viidentoista kärkeen karsintaluokissaan puhtailla perusradoilla kvaalautuen siten arvoluokkaan jokaisen ratsunsa kanssa. Holsteinori Quentin Quirella Rosengård sijoittui tuplanollatuloksellaan toiseksi 140:n senttimetrin karsinnassa. Arvoluokassa Rosengård jatkoi tasaisia suorituksia ja luotsasi kaikki kolme ratsuaan kahdeksantoista parhaan joukkoon viidenkymmenenkahden lähtijän joukossa.

Sen lähemmäs kansainvälisten arvokilpailuiden kärkeä Rosengård ei sittemmin olekaan yltänyt. Hannaby Hanami Weekin alla uutisoitiin ratsumuutoksista, jotka herättivät kysymään: nauttiiko Rosengård työnantajansa Karla Falkencreutzin luottamusta? Ykkösratsu Grosvenor de Cheney siirrettiin ruotsalaisratsastaja Markus Asplundin, 38, hevosketjuun. Asplund ja Grosvenor de Cheney sijoittuivat keskiviikon 160:n senttimetrin luokassa neljänsiksi ja starttaavat kovin odotuksin toistamiseen tänään sunnuntaina käytävässä Prix de Hannaby Hanami -luokassa, joka on esteratsastuksen osalta koko kilpailuviikon pääluokka.

Entisellä ykkösratsulla ehkä pyyhkiikin siis hyvin, mutta toistaiseksi Rosengård itse on lauantain yksittäistä piristävää poikkeusta lukuunottamatta rämpinyt läpi starttiensa. Lohduton tuloslista näyttää melko mitäänsanomatonta suoritustasoa.

Maanantai 120cm Marbre du Charroin sij. 20/36 (4vp)
Tiistai Hannaby Young Stars Marbre du Charroin ka 5.2 (ikäluokkansa huonoin tulos)
Keskiviikko 140cm Quentin Quire sij. 19/26 (10vp)
Torstai 135cm Plein de Charme E sij. 8/16 (2vp) & 145cm Quentin Quire sij. 8/14 (4vp)
Perjantai 125cm Marbre du Charroin sij. 19/25 (8vp), 130cm Plein de Charme E sij. 8/23 (0-4vp) & 135cm Quentin Quire sij. 8/12 (4vp)
Lauantai 120cm Marbre du Charroin sij. 3/34 (0-0), 130cm Plein de Charme E sij. 17/25 (8vp) & 140cm Quentin Quire sij. 26/32 (10vp)

Tänään sunnuntaina Rosengårdia ei radoilla nähdä. Jää siis tulevaisuudessa nähtäväksi, onko miehessä muuta kuin kilpahevosia kasvattavan perheen nimi ja vanhaa sukurahaa. Takavuosikymmeninä kansainvälistäkin kilpauraa tehnyt moninkertainen suomenmestaruusmitalisti-isä Arne Rosengård miettinee jo viimeistään näinä päivinä, onko menestysperinteelle jatkajaa. Rosengårdin vanhin tytär Vilhelmina ei tiettävästi kilpaile lainkaan eikä nuorinta tytärtä (Josefina) ole nähty isoissa luokissa. Toistaiseksi myös A. Rosengård nuoremman brändäys kotimaisen esteratsastuksen maailmanlähettilääksi on mitä suurimmilta osin pelkkää puhetta ja pöhinää.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

22 When it rains it pours | EST

European Sim-game Equestrian Tour 2. osakilpailu: Edinburgh, Skotlanti. Verryttely. Niskaan ryöpsähtävä sadekuuro ei juuri vaikuta hevoseen, mutta ratsastajan mieli synkkenee samaa tahtia kuin hänen kilpailutakkinsa kastuu. Saatanan sade ja saatanan Skotlanti, onko missään mitään mieltä? Eikö kuivempaa ympäristöä kilpailuille olisi löytynyt? Vaikka tähän astihan on tietysti vältytty kummemmilta sateilta: puolipilvisyys tarkoittaa sitä, että välillä pilvipeite sentään rakoilee, eikä kirkkaalta taivaalta voi ryöpytä saaveittain märkää, kylmettävää vettä. Alexander ei viitsi vilkaista taivaalle nähdäkseen, näkyykö jossakin jo pilvetöntä taivasta ja väistyisikö tämä sadepilvimassa piankin. Hän painaa kasvonsa alas ja antaa kypärän lipan suojata itseään. Plip, plip, plip. Vesipisarat tipahtelevat satulan etukaaren eteen, jäävät kimmeltämään huovan pintaan kunnes sulautuivat siihen. Kastelevat huovankin märäksi, piru periköön. Peksin askelten rytmi ei sekoa, oli vallitseva sää mikä

16 Kerro, kerro kalenteri | SM2020

Alexanderia hymyilyttää. Pitkästä aikaa asiat ovat kuten asioiden kuuluu: hän on tehnyt paluun huipputasolle vaikeiden vuosien jälkeen. Hänellä on jälleen tukevat jalansijat tallissa, josta käsin on mahdollista tavoitella kuuta taivaalta ja enemmänkin. Karla Falkencreutz on Alexanderin unelmien työnantaja. Karlan tuella ja ennen kaikkea varoilla mikä tahansa on mahdollista. Ilman Karlaa ei olisi Quentin Quirea, hevosta, jolla nousta vaivattomasti esteratsastuksen tikapuita tasolta toiselle. Alexanderin omat hevoset ovat hyviä, mutta nuoria ja keskeneräisiä, siinä missä Quentin on taitava ja ennen kaikkea kokenut kahdeksanvuotias. Sen kanssa hän on jo ottanut osaa arvokilpailuihin ja tekee niin jatkossakin, sillä muu olisi hevosen laadun huitaisemista roskakoriin. Quentinin kaltaiset hevoset on tehty esiteltäviksi, kehitettäviksi ja haastettaviksi. Ja juuri niin Alexander aikoo tehdä. Quentinin loppuvuoden kilpailukalenteri kertoo, mikä Alexander on miehiään: kilparatsastaja, jolla